הגיע זמנו של מס החברות הדיפרנציאלי

מס החברות המונהג כיום בישראל הוא מס גורף ושיטתי עבור כל החברות, בשיעור של 26.5%. הטלת מס אחיד על כל המשק יוצרת עיוות - שהרי בפועל, חברות העשירון והמאיון העליון בישראל משלמות מס מופחת

פורסם: 25/05/2015

מקור: TheMarker

עם כניסתו לתפקיד של שר האוצר החדש, משה כחלון, יש לשקול כינון מס דיפרנציאלי במתכונתו הישירה – מס חברות.

מס החברות המונהג כיום בישראל הוא מס גורף ושיטתי עבור כל החברות, בשיעור של 26.5%. הטלת מס אחיד על כל המשק יוצרת עיוות – שהרי בפועל, חברות העשירון והמאיון העליון בישראל משלמות מס מופחת, בזכות שורת הקלות ותכנוני מס, ובהם חוק עידוד השקעות הון, מענקי פריפריה וצעדים נוספים. העסקים הקטנים והבינוניים, כמובן, משלמים מס חברות מלא. כך נוצר מצב אבסורדי, שבו בעלי עסקים קטנים מרוויחים פחות – אבל, באופן יחסי, משלמים הרבה יותר מס מעסקים גדולים.

כך קיבלנו שוק שמעודד מונופולים גדולים, מכשיל תחרות, מגדיל אי־שוויון ומקשה מאוד על עסקים קטנים ובינוניים "לסגור את החודש" ולהמשיך ולקיים את עסקיהם. שוק שבו גביית המס החלקית מהחברות הגדולות מושתתת על ציבור השכירים ועל בעלי העסקים הזעירים הוא שוק שבו כולנו מפסידים.

ואולם בכינון מס דיפרנציאלי יש לאמץ גישה של איזונים ובלמים – שהרי מיסוי חברות אחיד בהחלט מכביד על עסקים קטנים, אך מאידך אימוץ של מיסוי חברות גבוה מדי על חברות גדולות עשוי להשפיע באופן שלילי על הצמיחה וההשקעות במשק. כדי למנוע השפעה שלילית מסוג זה, יש לאזן בין הצמיחה הרצויה לחלוקת הכנסות באופן שוויוני, על ידי אבחון של קבוצות מסוימות בקרב העסקים הקטנים ועידודן באמצעות מיסוי דיפרנציאלי – כלומר, מיסוי מדורג לפי גובה ההכנסה והרווח. אין מדובר בתקדים. מס כזה מונהג במדינות מפותחות רבות בעולם ונמדד בעיקר לפי גודל החברה ולפי רמת הרווחיות או מחזור ההכנסות השנתי שלה. נכון ל–2014, המדינות המובילות בפערי המס שבין חברות גדולות וקטנות הן ארה"ב, שבה שיעור מס החברות הוא 40%, בעוד המס על החברות הקטנות הוא 19.92% (פער של 20.8%), צרפת (33% לעומת 15%) ויפן (35% לעומת 21%).

אפשר להתווכח על השאלה אם מס דיפרנציאלי עקיף, כמנגנון סיוע, טוב או רע ליהודים. ואולם אל לנו לשכוח לבחון גם את האפשרות להנהיג מס דיפרנציאלי ישיר על החברות ובעלי העסקים. אימוץ מס כזה יהיה מימוש של צדק חלוקתי שיורגש יותר במשק הישראלי היצרני, ויסייע לעידוד צמיחה בפרמטרים החשובים באמת.

97% מבעלי העסקים במדינה מוגדרים כעסקים קטנים והם הקטר המרכזי של המשק. מס חברות דיפרנציאלי יהווה מנוף צמיחה עוצמתי – לא רק לבעלי העסקים הקטנים, אלא לכלל המשק הישראלי.

הכותבת היא רו"ח ועו"ד, שותפה וראש מחלקת SMB (עסקים קטנים ובינוניים) בפירמת רו"ח בייקר טילי ישראל

קישור למקור הכתבה: לחצו כאן
שתף מאמר באמצעות:
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
X סגירת נגישות
תודה רבה
הטופס נשלח בהצלחה.
תמיכה בוואטסאפ